Ξενοδοχείο - Δωμάτια στον Πύργο Ηλείας

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου (Δημοτική Αγορά)

Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου (Δημοτική Αγορά)

Πόλος έλξης για αναρίθμητους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη σύγχρονη ιστορία του Πύργου, το πλέον επιβλητικό στην Ηλειακή πρωτεύουσα. Η πρόσφατη μετατροπή του κτιρίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο και οι ανάλογες παρεμβάσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο δίνουν το έναυσμα της επισκεψιμότητας σε Έλληνες και ξένους τουρίστες. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν ένα καταπληκτικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα , έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο που αποτελεί πραγματικό κόσμημα.
Το κτίριο της δημοτικής αγοράς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Το διάστημα της ανοικοδόμησης του τοποθετείται περί το 1880 και αποδίδεται στον Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Διαθέτει τρία εσωτερικά αίθρια, το κεντρικό τμήμα προεξέχει των πλευρικών, τα οποία καταλήγουν σε διακεκριμένους γωνιαίους όγκους. Όπως φαίνεται, η εγκατάσταση του κτιρίου στη θέση αυτή σηματοδοτούσε την τότε εξέλιξη της ζώνης εμπορίου της πόλης. Το κτίριο λειτούργησε ως κεντρική αγορά της πόλης μέχρι το 1957. Η διακοπή της λειτουργίας του, οφειλόταν στις ανάγκες συντήρησής του, οι οποίες γίνονταν ολοένα και πιο επιτακτικές.
Στη συνέχεια ετέθη ο προβληματισμός για την αλλαγή της χρήσης του κτιρίου και μετατροπής του σε Μουσείο, οπότε το 1962 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να το κάνει δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο. Στο επίπεδο του ισογείου φιλοξενούνται οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου. Πρόκειται για τρίβολο συγκρότημα ενιαίων επιφανειών με κύρια πρόσβαση από την οδό Καραϊσκάκη, μέσω της οποίας οδηγείται ο επισκέπτης στην αίθουσα υποδοχής και κοινών εξυπηρετήσεων του κεντρικού αιθρίου. Στην περίμετρο του χώρου υποδοχής και στα τμήματα τους εντάσσονται βεστιάριο, πωλητήριο έντυπο υλικού κ.τ.λ. Στο επίπεδο του ά ορόφου φιλοξενούνται: γραφείο επιστημονικού προσωπικού, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, χώροι υγιεινής και χώρος συσκέψεων. Από τα περάσματα του ορόφου είναι ορατοί οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου.
Στο επίπεδο υπογείου βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδρίων που χειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμος Πύργου βάσει της συμφωνίας με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η συγγένεια χρήσης του ανωτέρου χώρου με το αναψυκτήριο οδήγησαν στην επιλογή γειτνίασής τους. Οι υπόλοιποι χώροι μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν: Ομάδα αιθουσών εργαστηρίων ευρημάτων, χώρου ελέγχου ασφαλείας και λειτουργίας του Μουσείου, αίθουσα μελέτης ευρημάτων κ.τ.λ.